O nama

Background

Smart mreže i brojila, skladištenje energije, solar za građane i privredu i finansiranje za sve top teme Sarajevskog energetskog foruma 2024

Sarajevski energetski forum – SEF 2024 (Sarajevo Energy Forum) održat će se 30. i 31. januara 2024. godine u hotelu Hills na Ilidži. Nakon velikog uspjeha prvog SEF-a, u novoj 2024. najavljujemo učešće najvažnijih lidera energetske tranzicije iz BiH i regiona, uključujući aktere iz energetskih kompanija, finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, vlasti, diplomatskih predstavništava, javnih preduzeća, općina i kantona, te medija i akademske zajednice koji će tokom dva dana prezentirati trendove i najbolje prakse i vizije kako razvoj obnovljivih izvora energije utiče na ekonomski razvoj države, uključivanje i podršku domaćinstvima, malim i srednjim preduzećima i davanja preporuka javnim politikama da našu zemlju i regiju približe što većem učešću čiste energije.

SEF je postao jedno od vodećih središta za rasprave o energetici u Bosni i Hercegovini i regiji, a njegovo drugo izdanje u fokusu će imati inovacije, brži razvoj i finansiranje projekata za izgradnju solara za građane i privredu, zatim vjetroelektrana, osiguravanje dugoročnih i sigurnih ugovora o otkupu električne energije, regionalno povezivanje, razvoj kapaciteta za skladištenje energije, upotrebu pametnih mreža i brojila, pripremu privrednika za osiguravanje garancija porijekla i ‘zelenih certifikata’, te ulogu punionica za električna vozila u procesu dekarbonizacije.

SEF na tragu zahtjeva i prioriteta iz EU agende promovira obnovljive izvore energije, koji će dominirati u budućnosti jer su jeftiniji, čišći, modularniji i fleksibilniji od kovencionalnih, prljavih izvora koji su trenutno najzastupljeniji kako u Bosni i Hercegovini tako i na čitavom Zapadnom Balkanu. Solarna energija je najdostupniji obnovljivi izvor energije za kućanstva i doprinosi zaštiti potrošača od nestabilnih cijena energije, a nedavnim izmjenama zakonodavstva i usvajanjem seta energetskih zakona, kojima se u oblasti energetike uvode evropski standardi i u našoj zemlji (radi se o zakonima o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, o električnoj energiji  i o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije usvojenih na nivou FBiH) pokazuje se nagli interes za izgradnjom solarnih elektrana, ali i onih koje će građani moći sami ugraditi u vlastite poslovne prostore ili domaćinstva i višak energije dalje slati u mrežu i/ ili prodavati.

Činjenica je da se cijena izgradnje projekata iz solarne energije smanjila za 82% tokom posljednjeg desetljeća, što je čini najkonkurentnijim izvorom električne energije u mnogim dijelovima EU-a i to je nešto što neminovno dolazi na naše prostore, a o čemu će detaljno i stručno biti izlagano i diskutovano tokom foruma.

Posebno će učesnici imati priliku čuti izlaganja najboljih regionalnih eksperata o mrežnom povezivanju, najnovijim tehnologijama i trendovima, te mogućnostima za iskorištenost u ovom dijelu Evrope koja je i dalje zanemariva, te će se na SEF-u prezentirati poslovna iskustva i dobre prakse vodećih kompanija iz područja proizvodnje solarne energije. Značajan dio Sarajevskog energetskog foruma biće posvećen i električnim vozilima, odnosno razvoju infrastrukture, punionica i mreža koje će nužno morati biti uspostavljene širom Bosne i Hercegovine i regije. Top tema će svakako biti skladištenje energije i možemo najaviti da će jedan od partnera SEF-a 2024 biti svjetski renomirana kompanija iz ove oblasti – Rimac Energy.

Također, i ove godine će se u sklopu SEF-a održati i Sajam izlagača gdje će predstavnici kompanija iz BiH i regiona moći prezentirati svoje proizvode i usluge.

Detaljna agenda sa imenima panelista dostupna je našoj stranici. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je pokrovitelj, a institucionalni partneri su Državna regulatorna komisija za električnu energiju DERK, NOS BiH, Elektroprenos BiH, Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Vlada Kantona Sarajevo. Medijski pokrovitelji su BHT i portal KLIX.

Broj mjesta za učešće je ograničen, a rane kotizacije su otvorene. Za više informacija i rezervaciju za učešće na ovom prestižnom forumu, možete kontaktirati na e-mail: registracija@sef.ba i info@sef.ba