23 MAY 2021

THE CONFERENCE

Invalid ID

BOOK NOW

Background

INNOVATION

Rediscover curves in architecture

Sed vitae ultricies sem, sit amet mollis libero. Phasellus semper rutrum justo quis rhoncus. Donec luctus mattis

MORE INFO
Background

PURE ELEGANCE

The classical meets the new

Sed vitae ultricies sem, sit amet mollis libero. Phasellus semper rutrum justo quis rhoncus. Donec luctus mattis

Learn More
Background

ENVIRONMENTAL RESPECT

Building For The Future

Sed vitae ultricies sem, sit amet mollis libero. Phasellus semper rutrum justo quis rhoncus. Donec luctus mattis

Learn more
Background

2 DAYS SPEECHES

THE PROGRAM

Choose your favorite speakers and events to attend among many interventions.

Select arrow_drop_down
8:30 am remove 9:30 am
keyboard_arrow_down

Registracija učesnika i piće dobrodošlice

9:30 am remove 10:00 am
keyboard_arrow_down

Pozdravna riječ i otvaranje SEF 2023

Organizator / Predstavnici institucija iz BiH, regiona i EU

10:00 am remove 11:15 am
keyboard_arrow_down
Background

Panel 1. – OBAVEZE I TRENUTNA POZICIJA BIH I ZEMALJA REGIONA U PROCESU DEKARBONIZACIJE

Thumbnail Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Thumbnail Nasiha Pozder, Ministrica okoliša i turizma FBiH

Thumbnail Petar Đokić, ministar industrije, rudarstva i energije RS

Thumbnail Dr. Janez Kopač, energetski stručnjak, EU4Energy

Thumbnail Maja Pokrovac, direktorica, Obnovljivi izvori energije Hrvatske

Bosna i Hercegovina se, kao i zemlje JIE obavezala na dekarbonizaciju, odnosno provođenje Zelene agende za Zapadni Balkan podržavajući ciljeve Unije da Evropa do 2050. bude CO2 klimatski neutralna. Obaveza naše zemlje je smanjenje emisija za više od jedne trećine do 2030. godine i dvije trećine do 2050. godine. Dekarbonizacija je neminovan proces. Još je bolniji kada su fosilna goriva glavni industrijski oslonac. Odnos instaliranog kapaciteta termolektrana na ugalj u odnosu na kapacitete na obnovljive izvore energije je 70 prema 30 posto. Potpisane obaveze treba ispuniti, a rokovi istječu. Gdje je danas BiH i zemlje regiona u procesu dekarbonizacije? Na šta su se zemlje obavezale, koji su rokovi i šta trebaju biti benefiti realizacije Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi? U kojoj fazi su izrade integrisanih klimatskih i energetskih planova zemalja regiona sa posebnim akcentom na korištenje obnovljivih izvora energije?

11:15 am remove 12:30 pm
keyboard_arrow_down
Background

Panel 2. – KORIŠTENJE MREŽE ZA PRENOS ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA I IZAZOVI PREKOGRANIČNIH KAPACITETA I ZAJEDNIČKOG NASTUPA

Thumbnail Prof. dr. Goran Majstrović, Energetski institut Hrvoje Požar, Hrvatska

Thumbnail Saša Šćekić, šef Sektora, DERK

Thumbnail Obrad Škrba, šef službe za strateško planiranje i razvoj, NOS BiH

Thumbnail Romana Mršo, šefica Odjela za planiranje razvoja, Elektroprenos BiH

Thumbnail Senad Aganović, Rukovodioc za tehničke poslove i licence FERK

Energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu ima u izobilju, ali nedovoljno razvijena infrastruktura je najveća prepreka gradnji solarnih elektrana. Glavni izazov je optimalna prenosna infrastruktura za priključenje. S obzirom na potrebe, očekuje se brza reakcija u pripremi i izgradnji mreže za obnovljive izvore. Kako napraviti dobar planski razvoj kako bi svi proizvođači energije iz obnovljivih izvora mogli biti priključeni na mrežu? Treba li mijenjati zakonsku regulativu? Gdje graditi nove koridore? Kako riješiti ''uska grla'' u prekograničnom prenosu energije? Koja je uloga operatora sistema u osiguravanju ‘kapaciteta za sve’? Šta znači pametna mreža i kako ona može pomoći povećanju učinkovitosti sistema?

12:30 am remove 1:00 pm
keyboard_arrow_down
Background

Prezentacija: Agro- sunčane elektrane – dvostruko korištenje poljoprivrednog zemljišta- Šta država i privreda moraju uraditi da ubrzaju procese i podstaknu razvoj? (presented by Energovizija Zagreb - Mr. Mislav Kontek, voditelj razvoja tehnologija)

1:00 pm remove 2:15 pm
keyboard_arrow_down

Ručak

2:15 pm remove 3:30 pm
keyboard_arrow_down
Background

Panel 3. – RAZVOJ NACIONALNIH I REGIONALNE BERZE TRGOVANJA ENERGIJOM- ŠTA SU IZAZOVI I KAKVA JE ULOGA TZV. ‘VIRTUELNIH ELEKTRANA’ U OSIGURAVANJU DUGOROČNIH UGOVORA O OTKUPU?

Thumbnail Admir Softić, pomoćnik ministra, MVTEO BiH

Thumbnail Anže Predovnik, ADEX grupa, Slovenija

Thumbnail Almir Imamović, šef Sektora, Državna komisija za električnu energiju

Thumbnail Adnan Muharemović, NOS BiH

Thumbnail Branimir Beljan, regionalni menadžer, Danske commodities

Zbog sve bržeg razvoja novih tehnologija, potreba na tržištu i sve veće upotrebe električnih automobila radi očuvanja okoliša, iz godine u godinu se povećava potreba za nabavljanjem električne energije preko berze kako bi se zadovoljile sve potrebe. U regionu se otvaraju tri nove berze za trgovinu električnom energijom i to u Crnoj Gori, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. I BiH bi uskoro trebala dobiti svoju berzu. Berza za berzom - raste tržište električne energije na Zapadnom Balkanu. Kako će otvaranje berzi za trgovanje električnom energijom utjecati na cijene za proizvođače i krajnje korisnike? Je li bh. tržište premalo da bi imalo profitabilnu berzu? Kakva je uloga tzv. ‘virtuelnih elektrana’ i osiguranja dugoročnih ugovora za otkup? U kakvom su odnosu izdavanje garancije porijekla i buduća berza? Šta je balansno tržište i u kakvom je položaju naša zemlja? Šta znači “dan unaprijed” u trgovanju električnom energijom?

3:30 pm remove 3:45 pm
keyboard_arrow_down
Background

Prezentacija 1: Digitalna vizit kartica, kao moderno, ekološki optimalno, rješenje za poslovni networking - Denis Bajraktarević, Bloop

3:45 pm remove 4:00 pm
keyboard_arrow_down

Prezentacija 2: Proizvodnja transformatora u Bosni i Hercegovini – Energoin trafo d.o.o. Visoko - Kenan Aslan

4:00 pm remove 4:15 pm
keyboard_arrow_down

Kafe pauza

4:15 pm remove 5:30 pm
keyboard_arrow_down
Background

Panel 4. – AKCIJA ZA PRELAZAK NA ZELENI HIDROGEN I BIOMASU – ŠTA MORA URADITI DRŽAVA, A KOJE PRIPREME UČINITI PRIVREDA?

Thumbnail Dr. Adnan Đugum, izvršni direktor, Sarajevogas

Thumbnail Nikola Rovčanin, CEO, Elektroprivreda Crne Gore

Thumbnail Nihad Harbaš, direktor, NLogic Sarajevo

Thumbnail Prof. dr. Sanjin Gutić, PMF, Univerzitet u Sarajevu

Thumbnail Dr. Anes Kazagić, Razvoj, Elektroprivreda BiH

Zeleni hidrogen važan je element Strategije EU-a za smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima. Količina zelenog hidrogena trenutno je tek nekoliko posto. Udio zelenog hidrogena bi, prema planu Evropske unije, do 2030.godine trebao da zauzme polovinu potrošnje. Za potpuni prijelaz na zeleni hidrogen trebat će vrijeme i ulaganja financijskih sredstva za razvoj tehnologija. Solarna električna energija može se pretvoriti u hiidrogen iz obnovljiih izvora koji će se upotrebljavati kao gorivo ili sirovina u industrijskim procesima. Kako se pripremiti za ove izazove? Kako smanjiti troškove u procesu iskorištavanja zelenog hidrogena? Koji su koraci da proizvodnju hidrogena iz obnovljivih izvora učinimo troškovno konkurentnom u sljedećem desetljeću?

5:30 pm remove 6:00 pm
keyboard_arrow_down
Background

Prezentacija: Optimalna lokacija i kapacitet distribuiranih izvora energije – naučni i praktični pogledi – Doc. dr. Martin Ćalasan – ETF Podgorica

8:00 pm remove 9:30 pm
keyboard_arrow_down

Večera

9:00 am remove 9:30 am
keyboard_arrow_down

Kafa

9:30 am remove 10:45 am
keyboard_arrow_down
Background

Panel 5. – ZELENI CERTIFIKATI I GARANCIJE PORIJEKLA – KAKO PRIPREMITI PRIVREDU ZA 1. JANUAR 2026. I PROCES UVOĐENJA TAKSI NA EMISIJU CO2?

Thumbnail Almir Muhamedbegović, Operator za OIEiEK

Thumbnail Fejsal Ćorović, ekspert, UNDP

Thumbnail Eldar Hukić, stručnjak za tržište i snabdijevanje energijom, FERK

Thumbnail Ernest Brajković, Solarna akademija, Drvni klaster Hercegovina, predsjednik

Thumbnail Bojan Šapurić, Operator sistema poticaja, Elektroprivreda RS

U razvijenijim zemljama, potrošnja energije značajno podiže vrijednost ugljičnog otiska po stanovniku, zato je poželjno da se električna i toplinska energija ne rasipaju. Do uvođenja taksi na ugljendioksid za uvezenu robu u EU nije ostalo mnogo vremena. Ni izbora za nas. Energetska zajednica planira uvođenje taksi na emisiju CO2 za BiH i zemlje Zapadnog Balkana od 1. januara 2026. godine. To bi značilo do 2040. godine postepeno oporezivanje emisije CO2 iz kompanija koje proizvode električnu energiju, toplinsku energiju i robu na bazi fosilnih goriva.. Ukoliko proizvodnju ne prilagode novim tržišnim zahtjevima, izvoznim kompanijama iz BiH konkurentnost će biti upitna, a ishod poslovanja poznat. S druge strane švedska fintech tvrtka Doconomy lansirala je novu kreditnu karticu koja prati karbonski otisak svojih kupaca – i prekida njihovu potrošnju kada dosegnu maksimalnu emisiju ugljika. Holandija je pokrenula inicijativu da svaki građanin treba imati ograničen broj prava na emisiju karbondioksida/kredita koje može kupovati i prodavati putem “karbonskog novčanika”. Što su ‘karbonski krediti’ i zašto ljude brine ta ideja? Hoćemo li putem banaka moći obavljati kupovinu i prodaju CO2 kredita? Hoće li karbonski otisak postati mehanizam za nova oporezivanja, regulaciju i kontrolu?

10:45 am remove 11:10 am
keyboard_arrow_down
Background

Predavanje: Uloga prosumera, građanske energije i energetskih zajednica u bržoj energetskoj tranziciji - prednosti, slabosti i naučene lekcije iz regiona

Thumbnail Sanjin Habul, FMERI

Pun potencijal solarne energije za BiH i JIE može se iskoristiti samo ako se građanima i zajednicama pruže odgovarajući poticaji da postanu prosumeri. Zemlje u regionu u zakonu već imaju uveden ovaj pojam. Od prošle godine i u RS- u je uvedena kategorija kupac – proizvođač. Samo Federacija BiH čeka na usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije. Direktna javna podrška, pristup koji obuhvaća više učesnika i inovativni modeli financiranja trebali bi olakšati pristup solarnoj energiji za energetski siromašne i ranjive potrošače. Kakva je uloga prosumera na tržištu OIE? Koliko su modeli građanske energije važni za dalji process dekarbonizacije? Kako na najlakši način postati prosumer, postaviti solarnu elektranu i izgraditi zajednicu solarne energije? Kako pojednostaviti procedure i subvencionirati prosumere? Kako izbjeći greške koje su napravile neke zemlje regiona?

11:10 pm remove 11:30 pm
keyboard_arrow_down

Prezentacija: Canadian Solar, presented by Wen-Hsin Tseng, Sales Manager EMEA GmgH

11:30 am remove 12:45 am
keyboard_arrow_down
Background

Panel 6: FONDOVI, EU PLANOVI I ESCO MODELI – MOGUĆNOSTI DOMAĆEG I MEĐUNARODNOG FINANSIRANJA PROJEKATA ENERGETSKE EFIKASNOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Thumbnail Prof. dr. Elma Agić- Šabeta, finansijski ekspert, SSST, Sarajevo

Thumbnail Halil Sulejmanović, predsjednik, ESCO, FBiH

Thumbnail Srđan Todorović, direktor, Fond za zaštitu životne sredine RS

Thumbnail Jadranka Joksimović, ekspert za međunarodnu politiku i fondove, Srbija

Thumbnail Hamdija Mujezin, ekspert, UNDP

Finansiranje energetske tranzicije je moguće obezbijediti iz nekoliko izvora, najpopularniji su EU fondovi i ESCO modeli. Kod ESCO modela RITEH u potpunosti financira ulaganje u mjere energetske učinkovitosti, naplaćuje se iz dijela ostvarenih ušteda kroz ugovoreni vremenski rok, a klijent ostvaruje zaradu bez ikakvih investicijskih ulaganja. Ugovorom o energetskom učinku pružatelj ESCO usluge, tj. energetske usluge snosi rizik ostvarivanja zajamčene uštede. Početni troškovi za tehnologije solarne energije relativno su visoki u usporedbi s drugim izvorima energije, ali su operativni troškovi niski. Stoga su privlačni uvjeti financiranja ključni za njihovo konkurentno uvođenje. Kakve su mogućnosti i planovi institucija u osiguravanju sredstava? Koji su regionalni i EU fondovi i programi dostupni? Kakve su aktuelne mogućnosti za građane i privredu da budu podržani u svojim idejama za energetsku učinkovitost?

12:45 am remove 1:15 pm
keyboard_arrow_down

Prezentacija: Sunčane elektrane na parkingu - Višestruko korištenje parking prostora - Kako da Vaš parking postane mjesto koje donosi dodatnu vrijednost? - Trendovi i regulative, presented by Dejan Blagojević, CEO Propulzija

1:15 pm remove 2:15 pm
keyboard_arrow_down

Ručak

2:15 pm remove 3:45 pm
keyboard_arrow_down
Background

Panel 7 – OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE I PRILIKA ZA RAZVOJ LOKALNIH ZAJEDNICA – TRENUTNE PREPREKE, AKCIJE, VIZIJA I ULOGA KANTONA I ENTITETA U TIM PROCESIMA

Thumbnail Osman Ćatić, gradonačelnik, Konjic

Thumbnail Maja Šuput, Predsjednica, Komisija za koncesije RS

Thumbnail Feđa Bajraktarević ekspert, USAID EPA

Thumbnail Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK

Thumbnail Alija Nurkić, savjetnik gradonačelnika, Živinice

U procesu razvoja projekata iz obnovljivih izvora energije, zbog svoje nadležnosti lokalne zajednice predstavljaju važan faktor koji treba odgovoriti na izazove, ali i biti pokretač razvoja kompletnog društva. Šansa postoji i samo one lokalne zajednice koje budu razumjele vrijeme koje dolazi, iskoristiti će je za dobrobit svojih stanovnika, ali zato im treba podrška I razumijevanje u zakonskim rješenjima sa viših nivoa vlasti. Kako pripremiti prostorne planove, mapirati zone za projekte obnovljivih izvora energije i kako ubrzati procese izdavanja okolišnih, urbanističkih i građevinskih saglasnosti.

3:45 pm remove 4:15 pm
keyboard_arrow_down

Predavanje: Visoko obrazovanje za energetski održivu budućnost. – Prof. dr. Indira Buljubašić, Univerzitet u Tuzli

4:15 pm remove 5:30 pm
keyboard_arrow_down
Background

Panel 8. – SKLADIŠTENJE ENERGIJE, DIGITALIZACIJA, SMART MJERILA I REFORME ELEKTROPRIVREDA- KUDA IDU TRENDOVI I KOJA SU NAJBOLJA ISKUSTVA ZA PRIVREDU I GRAĐANE?

Thumbnail Milutin Đukanović, direktor, Elektroprivreda, Crna Gora

Thumbnail Dr. Nermin Alihodžić, Solarna akademija

Thumbnail Neda Lazendić, menadžer, WindVision Development

Thumbnail Miroslav Nikolić, rukovodilac razvoja, EPHZHB

Thumbnail Almir Mujakovic, Udruženje Green energy

Skladištenje energije važno je sredstvo kojim se doprinosi integraciji energije iz obnovljivih izvora, posebno u kontekstu grijanja ili prijenosa električne energije. Uređaji poput baterija i toplotnih pumpi mogu doprinijeti integraciji solarne električne i druge energije iz obnovljivih izvora u energetski sistem samo ako mogu učinkovito komunicirati jedni s drugima. Ta se interoperabilnost može olakšati mjerama kao što su standardizacija ili rješenja otvorenog koda za digitalnu povezivost. Je li vrijeme da se pozabavimo problemom prenosa sa sistema distribucije na sistem skladištenja i prenosa energije? Koje reforme moraju uraditi elektroprivrede kako bi pomogle bržu i učinkovitiju energetsku tranziciju? Kako električna vozila mogu služiti kao uređaji za pohranu energije? Kakva je uloga digitalizacije u skladištenju energije? Kako smart brojila utiču na energetsku efikasnost, uštede energije i manje račune za privredu i građane?

5:30 pm remove 6:00 pm
keyboard_arrow_down

Prezentacija: Institucionalni partner SEF 2023: Potencijali USK i planovi za razvoj projekata iz obnovljivih izvora energije

6:00 pm remove 7:30 pm
keyboard_arrow_down

Networking party SEF 2023 – sponsored by Vlada USK

Background

The Speakers

8 World Class speakers will provide the most useful hints about your next projext and give you a fresh breeze of true inspiration for special ideas and innovative concepts.

Ut ut magna placerat, mollis felis nec, pharetra sapien. Sed sagittis rhoncus porta. Etiam viverra magna sit amet finibus iaculis. Ut vel congue sem, non dignissim mi.


Discover More
Background

The Program

8 World Class speakers will provide the most useful hints about your next projext and give you a fresh breeze of true inspiration for special ideas and innovative concepts.

Ut ut magna placerat, mollis felis nec, pharetra sapien. Sed sagittis rhoncus porta. Etiam viverra magna sit amet finibus iaculis. Ut vel congue sem, non dignissim mi.


Discover More
Background
THE CALENDAR

UPCOMING DATES

Choose the city closest to you and experience the conference of your life.


Coming Next


30 jan 2024

schedule8:00 am

Sarajevski energetski forum SEF 2024

More info

More dates

Background
BLOG

NEWS UPDATES

Background
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
PRICING PLANS

RESERVATIONS

Limited seats available, please book on time your spot.


REGULAR SEAT

For professionals
$ 235003days
 • check 3 Basic meals included
 • check Airport transportation
 • close VIP Hotel excluded
 • close First row seat
BOOK NOW

3+ GROUPS

For your studio
$ 135003days
 • check 3 Basic meals included
 • check Airport transportation
 • close VIP Hotel excluded
 • close First row seat
BOOK NOW

STUDENTS

Learning Offer
$ 135003days
 • check 3 Basic meals included
 • check Airport transportation
 • close VIP Hotel excluded
 • close First row seat
BOOK NOW
Background
OUR TESTIMONIALS

REVIEWS

Sorry, there is nothing for the moment.
Background